onsdag 17. april 2013

Irritert tarm =IBS

Irritabel tarm = IBS

Hva er IBS?

Irritert tarm= IBS blir regnet som en av de vanligste kroniske mage-tarm-lidelsen i den vestlige verden. I 2007 ble ca. 10 % Norges befolkning antatt rammet av IBS (Spilde, 2007). I 2011 var tallet 20 %, noe som viser en økning blant mage-tarm-lidelser. Lidelsen er treganger mer vanlig hos kvinner enn menn. Leger og forskere er ikke helt sikre på hva som er årsaken og ca. 90 % av alle mageproblemer som en ikke får svar på blir diagnoser som IBS. (Spilde, 2011) Nyere kunnskap om tilstanden har vist at irritasjonen ikke bare skjer i tykktarm, men kan også påvirke hele fordøyelses kanalen. Fordøyelsen påvirkes ikke og opptaket av næring er ved det normale. Denne tilstanden debuterer ofte i barne- eller ung voksen alder. En god nyhet er at tilstanden er ufarlig. Selv om den er irriterende og tilbakevende har man ikke økt risiko for å utvikle andre sykdommer som kreft i tykktarm. (NHI,2012)


Symptomer:
• Magesmerter eller ubehag som er knyttet til forandringer i avføringsmønsteret.
• De aller fleste får diaré eller forstoppelse, og mange veksler mellom begge.
• Oppblåst mage og luftplager.
• Smertene og ubehaget lindres ofte når lufta slippes ut eller man går på do.
• Plutselig avføringstrang.
• Slim i avføring.
• Symptomene kommer og går, og kan svinge over måneder eller år.
• Ved stress kan symptomene forverres. (spilde, 2011)

Hva er årsaken til IBS?
I 2007 var forskerne og legene sikre på at IBS kom som en bivirkning når en slet med psykiske problemer. Derfor fikk da pasientene beskjed om å spise sunt og variert, og dra til psykolog. Men det var mange av pasientene som ikke hadde behov for psykolog. De hadde heller fått psykiske plager på grunn av IBS. Det viser seg at flesteparten av menneskene med IBS reagerer bedre på et kosthold med mindre karbohydrater og verre på sukkerartene i for eksempel melk og kornarter. I 2011 kom forskerne ut med at en heller fikk psykiske plager av IBS og ikke omvendt. (Spilde, 2007,2011)

Over 60 % av pasientene sier at symptomene på IBS minsker ved å kutte ut produkter som gluten eller melkeprodukter. Selv om det blir tatt tester for å sjekke om pasientene lider av cøliaki eller laktoseintoleranse kommer prøvene negative tilbake.( Spilde, 2011)
Rundt 1900-tallet snakket forskerne om en gjæringsdyspepsi. Dette forklarte de som var tungt ufordøyelige karbohydrater som kom ned i tykktarm. «De tror at plagene kan henge sammen med at tungt fordøyelige karbohydrater ikke brytes ned i tynntarmen, men fortsetter ned i tykktarmen hvor de blir utsatt for gjæringsprosesser som gir gass i tarmen.» (Spilde, 2011)
Disse mageproblemene likner veldig på IBS. Men på 1970-tallet kom den irske forskeren Denis Parsons Burkitt fram til en fiberhypotese. Han gjorde en studie på livsstilsykdommer med å sammenlikne vestlige pasienter med stammefolk i Afrika. Ut i fra studien fant han ut at disse sykdommene var svært sjeldent i Afrika. Han konkluderte med at et høyt fiberinnhold i kosten spilte en stor rolle i forsvaret mot livsstilssykdommer. Burkitts fiberhypotese er fremdeles kun en hypotese, forskning i ettertid har både talt for og imot at det er slik sammenheng. Denne hypotesen ble så populær at gjæringsdyspepsien ble umoderne og forsvant ut av bøkene og legekontorene, men den begynner å komme tilbake i praksis. Helserådene om fiberkost og 5 om dagen passer kanskje ikke like bra for dem med IBS. (Spilde, 2011)  

Det ser også ut til at forskerne har sett en liten sammenheng mellom tidligere antibiotika kurer som resulterer i at bakterie floraen i tarmen endres/skades og da senere kan føre til utvikling av IBS. Bakterier i ubalanse vil da påvirke tarmen og gjøre at det ikke fungerer slik det skal. Hovedårsaken til IBS er ukjent, men det finnes en del teorier. Forskerne tror at det skjer en økt overfølsomhet i tarm for ytre psykososiale påkjenninger. Den økte følsomheten kommer av økt muskelaktivitet i tarmveggen. Dette fører til luftansamlinger, løs eller treg mage. Stress, bekymringer, spenninger, angst og hverdagsproblemer kan utløse problemene, men er ikke årsaken. (NHI, 2012)

Andre teorier går ut på at hjerne-mage nervesignalene ikke fungerer helt som de skal. Det går tette nervesignaler fra hjerne til magen som sender signaler begge veier. Det kan også tyde på at en ubalanse i bakteriefloraen også fører til svekket signaler mellom hjerne og magen. Tarmmusklene kan også jobbe enten for sakte eller for fort. Dette forårsaker da enten forstoppelse eller diare som kommer av den dårlige kommunikasjonen mellom hjernen og magen. Hormonene spiller også en rolle, det er vist at unge kvinner under menstruasjonen har en øking i symptomene mens kvinner i overgangsalderen har mindre plager. Dette kan komme av at de reproduktive hormonene forverrer problemene. Andre studier har vist at om en har et nært familiemedlem med mageproblemer er det større sannsynlighet for at en får det selv. (NDDIC,2012)

Hvordan stilles diagnosen:
Diagnosen stilles ved at en går igjennom en del blodprøver for å utelukke cøliaki og laktose intoleranse. Blodprosenten og lever prøver blir tatt for å utelukke andre tilstander og prøve av avføringen for å utelukke blødning i fordøyelseskanalen. Gastroskopi kan også bli brukt for å sjekke øvre del av tynntarm. (NHI,2012)

Lappe test er en ny metode som nå testes ut for å finne ut hvilke matallgener en muligens vil reagere på. Den utføres ved at en får en lapp på magen som har flere hull i seg. I vert av hullene påføres en liten prøve av et allergen. (Altså noe fra en matvaren en kan muligens reagere på) Senere blir da teststedet sjekket om en har fått noen reaksjon fra noen av allergene. "Vår hypotese er at matallergener og tilsetningsstoffer kan fremprovosere en lignende allergisk reaksjon i fordøyelseskanalen, og slik gi symptomer som ved irritabel tarm" (Kvam, NHI, 2013) En slik lappe test kan gi en indikator på hvilke matvarer/stoffer en bør prøve å holde seg unna. 





Klider:   Ingrid Spilde (2007) Hva er irritert tarm? (http://www.forskning.no/artikler/2007/mars/1173174252.73) 20.03.2013
 Ingrid Spilde (2011)Tenker nytt om irritert tarm. (http://www.forskning.no/artikler/2011/august/295541) 20.03.2013
 NHI (2012) Irritert tar- nervøs mage. http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/irritabel-tarm-2210.html?page=2 16.04.2013
 Merethe Kvam (2013) Lappe test ved irritert tarm http://nhi.no/forside/lappetest-ved-irritabel-tarm-39838.html 16.04.2013
 Vegard Lysne (2012) http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-og-hva-du-kan-gjore-med-det/ 20.03.2013

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Drevet av Blogger.