fredag 5. april 2013

Morbus Crohns sykdom


Hva er crohns sykdom
Crohns sykdom er en betennelsessykdom som kan ramme alle deler av tarmsystemet, fra leppene til endetarmsåpningen. Overgangspartiet mellom tynntarm og tykktarm er den vanligste delen av tarmsystemet som er påvirket. Hele tarmveggen kan bli betent, både slimhinnen og utsiden av tarmen. Det betente området blir ofte rødt, smertefullt, kan ofte blø og danne arrvev. Typisk for denne sykdommen er at det dannes granulomer (betennelsesknuter) i tarmveggen.  Arrvev og granulomer kan forårsake trange partier i tarmen som vil resultere i at tarmen ikke fungerer som den skal og man vil få diare . Sykdomsforløpet varierer. Mange er helt symptomfrie over lange perioder, men nesten alle får tilbakefall etterhvert . Crohns sykdom påvises hos over 300 personer i Norge hvert år.

Symptomer:
-    Symptomer varierer da det kommer ann på hvor mye av tarmen som er skadet.
-    Mange har hat vage symptomer og får ikke stilt diagnosen før mange år har gått.
-    Anfall med lett feber, diare og smerter nederst i høyre side av mage.
-    Dårlig appetitt.
-    Utilsiktet vekttap.
-    Byller og fistler (betente små ganger som kan ha forbindelser til tarmen)
-    Alminnelig ubehag.
-    Starter ofte i 20 – 30 års alderen.

Årsaker til sykdommen er enda ukjent. Mest sannsynlig er dette en autoimmun sykdom som vil si at kroppens immunforsvar reagerer feil fordi strukturene i kroppen blir oppfattet som fremmed og dermed oppstår betennelser som skader kroppen. Arv kan også være av betydning. Har man en søster eller bror med en av disse sykdommene er det ca. 30 ganger økt sannsynlighet for at andre i familien kan utvikle sykdom. Kombinasjonen av miljømessige og genetiske faktorerer utløser sykdommen .

Hentet fra apotek 1.

Hvordan behandle crohns sykdom
Hensikten med å behandle crohns sykdom er å lindre symptomene og sykdomsaktiviteten. Det er også viktig å minske risikoen for dannelse av arrvev og granulomer. Vanligvis skjer dette med medisiner gitt fra lege, hvor flere typer brukes:
-    Steroider (prednisolon og budesonid) benyttes som kortvarig (noen uker) betennelsesdemping)
-    Medikamenter med navnet «5-ASA-preparater» er omstridt, men brukes fortsatt hos noen pasienter ved Crohns sykdom.
-    Immundempende medisiner har langsomt innsettende effekt, men kan spare mange runder med oppbluss av sykdommen og bruk av steroider blir drastisk redusert.
-    Andre medisiner som brukes er metronidazol (antibiotikum)

Betennelse i tarm fører til dårlig opptak av næring, samt øker behovet for næring. Det er viktig at de som lider av crohns sykdom passer på å få i seg tilstrekkelig med kalorier i løpet av en dag.  Det kan også bli nødvendig med langvarig tilskudd av folsyre, jern, vitamin B12, vitamin-A, vitamin-D, folsyre, vitamin-K, kalium, kalsium og magnesium.  Hos barn har man hatt god effekt av flytende næring gjennom sonde. Hos barn med relativt utbredt sykdom, har sondemat vist effekt på linje med, eller bedre enn, steroider. Man vet ikke sikkert hvorfor denne behadnlingen fungerer.  Man prøver å holde sykdommen i sjakk ved hjelp av medisiner, men mange pasienter opplever å måtte operere minst en gang. Dette gjelder dersom det danner seg forsnevringer som hindrer fri passasje av tarminnhold. Ved slike operasjoner fjernes deler av tarmen, eller man behandler komplikasjoner som forsnevringer, fisteldannelse, abscess eller blødninger. Det er viktig at man slutter å røyke dersom man får diagnosen, da oppblussing av sykdommen er klart høyere bland dem som røyker .

Kosthold og diett
Mange eksperter mener at crohns sykdom ikke påvirkes av kosthold, men mange pasienter føler det kan hjelpe og eliminere matvarer de føler forverrer symptomene. Det er veldig individuelt hva man tåler og ikke når man har crohns, en dag kan man spise alt, en annen dag ingenting. Mange kan ha nytte av å skrive kostdagbok for å få en oversikt over spisemønsteret og for å finne ut hvilke matvarer som skaper problemer. Noen matvarer og kosttilskudd som kan brukes er banan, tran, fisk, selolje, kylling, pasta, folsyre tabletter, b12, magnesium. Kosttilskudd er spesielt viktig når store deler av tynntarmen er betent eller operert bort. Det oppstår ofte diaré med tap av næringsstoffer, elektrolytter, kalk og vitamin D til dannelse av benvev, jern og vitaminet B12 til dannelse av blod, og vitamin A som er viktig for synet. For å minske fettutskillelsen bør tilførselen av fete dyriske matsorter som tas opp dårlig i tarmen, erstattes av fett fra fisk .
Noen mener at en alkalisk/basisk diett kan hjelpe for å bedre tilstanden. En slik diett består først og fremst av grønnsaker, noen melsorter som spelt, quinoa, bokhvete, amaranth og hirse, noen frukter som sitron, lime, grapefrukt, avocado, squash og agurk. Utfordringer med en slik diett er å finne frem til gode og lettlagde oppskrifter som støtter et basisk kosthold. Ved å leve basisk mener mange at blodsukkeret mer stabilt, og på grunn av det høye anbefalte inntaket av nøtter, frø og sunne oljer, skal metthetsfølelsen holde seg lenge .

Andre plager ved crohns sykdom

Enteroartritt
Det er veldig vanlig å utvikle muskel og leddplager når man har crohns sykdom, enten i ryggens og bekkenets ledd eller i senefester og ledd i armer og ben. Dette gir hevelse,
smerte og stivhet i leddene og kalles enteroartritt. Årsaken til enteroartritt er ukjent, men man regner med at en kombinasjon av genetiske årsaker knyttet til vevstypen HLA-B27, og andre ukjente faktorer. 10-20 % av de med crohns og Ulcerøs colitt får enteroartritt i Norge.

Symptomer på Enteroartritt er smerter og stivhet i korsryggen og mellom skulderbladene. Smertene er verst i når man er i ro og om natten, bedres ved aktivitet og bevegelse.
Senefestebetennelser (entesitter) kan også forekomme. Brystkassen kan ofte føles stiv og
trang, sånn at det føles vanskelig å trekke pusten dypt inn. Ledd i armer og ben kan også
rammes, men leddbetennelser er hyppigst i store ledd som hofte, skuldre og knær . Ved behandling vil det være lurt å kontakte lege som skriver ut medikamenter for plagene.

Dårlig tannhelse
Veldig mange med diagnosen crohns sykdom sliter med dårlig tannhelse, da sykdommen kan intreffe som sår i munnen. Mange må finne seg i dyre tannlege regninger og krangle med det offentlige systemet. Om man har fått diagnosen er det viktig å vite hva man kan gjøre for å få dekket tannlege timene og hvilke rettigheter man har når det gjelder for eksempel tannhelse og crohns sykdom.


Kilder:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/crohns-sykdom-2189.html?page=1 (1, 3, 6, 7)
http://www.morbuscrohn.no/om.php
http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/crohnssykdom.php
http://www.godhelse.info/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=13
http://www.diakonsyk.no/stream_file.asp?iEntityId=15560
http://www.crohns-sykdom.com/tannhelse.html 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Drevet av Blogger.